ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ

Γραφικό και πανέμορφο θέρετρο, με μερικά από τα καλύτερα και ακριβότερα ξενοδοχεία της Ελλάδος, στα βόρεια του Αγίου Νικολάου. Η Μινωική Ολούς, με τα λατομεία της πέτρας που μπορούσε να δαμάσει το χαλκό, χαλκοδάμαν ακόναν, έφτασε με πολλές ανά τους αιώνες διαφοροποιήσεις στη σημερινή της μορφή, με τους τέσσερεις ξεχωριστούς συνοικισμούς της.

Την Άνω Ελούντα, με κάποιο κεντρικό της τμήμα χαρακτηρισμένο διατηρητέο, την Κάτω Ελούντα, μικρό περίκλειστο οικοδομικό, επίσης μεσαιωνικό (σαν κάστρο) συγκρότημα κατοικιών με μία μόνον είσοδο, Το Μαυρικιανό, αντίστοιχο στην κορυφή του απέναντι λόφου και το Σχίσμα, το λιμάνι σήμερα της Ελούντας, όπου και οι ταβέρνες, τα μπαρ και η λοιπή εμπορική ζωή.

Από εδώ άλλωστε ξεκίνησε και η ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη της Ελούντας, με το γύρισμα κινηματογραφικών έργων, όπως το ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΚΑΡΗ (WHO PAYS THE FERYMAN) κα. ή την επίσκεψη σημαντικών φωτογράφων, όπως ο HENRY CARTIE BRESSON.

Βενετσιάνικο φρούριο, που χρησιμοποιήθηκε κατ αρχήν για στρατιωτικούς σκοπούς, αργότερα κατά την Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε οικισμό για μουσουλμάνους, ερήμωσε με την ανεξαρτησία της Κρήτης και αυτή η ερήμωση, έδωσε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας να στεγάσει εδώ το Λεπροκομείο.

Από τότε το ΝΗΣΙ γίνεται σύμβολο του συσσωρευμένου πόνου (μέχρι την διάλυση του Λεπροκομείου) και ύψιστος τουριστικός προορισμός, επισκέψιμος με καραβάκια και καΐκια, είτε από το λιμάνι της Ελούντας, είτε από το λιμανάκι της Πλάκας, του οικισμού ακριβώς απέναντι από το ΝΗΣΙ.

Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τη θάλασσα απολαμβάνοντας το μπάνιο του στα πεντακάθαρα νερά των παραλιών της Ελούντας που βραβεύονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γαλάζια Σημαία.

  • Ακριβώς δίπλα στο λιμάνι είναι η Δημοτική πλάζ, μια άρτια οργανωμένη μεγάλη παραλία, ιδανική για θαλάσσια σπορ, με ταβέρνες και καφετέριες δίπλα της που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
  • Ανατολικά της Ελούντας 200 περίπου μέτρα βρίσκονται οι βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία παραλία Χιόνα και Πόρος.
  • Άλλη παραλία για μπάνιο στην περιοχή Τσιφλίκι, 2 χλμ. μακρύτερα, κατάφυτη με αλμυρίκια και οι δυο βοτσαλωτές παραλίες του οικισμού Πλάκα με τα κρυστάλλινα νερά.
  • Με το αυτοκίνητο και αφήνοντας το κανάλι μέσω χωματόδρομου θα βρεθείτε στην εκκλησία του Αγίου Λουκά. Από κει κατηφορίζοντας με τα πόδια θα βρεθείτε στη παραλία της Κολοκύθας με τα πρασινογάλαζα νερά της.